Befejeződött a váci szennyvíztisztító telep fejlesztése, korszerűsítése

Sajtóközlemény

A Széchenyi 2020 program keretében, európai uniós finanszírozással valósult meg a "Szennyvíztisztító telep fejlesztése Vácon" című projekt, amelynek köszönhetően 2023-ra megújult és korszerűbbé vált a korábban túlterhelt és technológiai szempontból elavult szennyvíztisztító telep. A beruházás hozzájárult az érintett környezet megóvásához, a talajvíz szennyezettség jelentős csökkenéséhez, az ivóvízbázisok veszélyezettségének a megszűntetéséhez, valamint a környező felszíni és felszín alatti vízminőség védelméhez. A projektet a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programon belül, a KEHOP-2.2.2 pályázati konstrukció keretében, 4,964 milliárd forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatásból az Építési és Közlekedési Minisztérium és a DMRV Zrt. konzorciuma valósította meg.

A Váci Szennyvíztisztító telep regionális feladatokat lát el, Csörög, Dömös, Kismaros, Kosd, Nagymaros, Őrbottyán, Pilismarót, Szendehely, Szokolya, Sződliget, Vác, Vácduka, Váchartyán, Vácrátót, Verőce, Visegrád települések csatornázott területein. A felsorolt településeken keletkező, összegyűjtött és átemelt, valamint a gödi SAMSUNG I.sz. gyáregység előkezelt ipari szennyvizét fogadja, tisztítja eleveniszapos biológiai tisztítási technológiával. Az utóbbi évtizedekben a szennyvíz minősége a lakossági szokások miatt megváltozott, így a szennyvíztisztító terhelése a szennyezőanyagok tekintetében növekedett, ezzel párhuzamosan a szennyvíztisztítással kapcsolatos követelmények szigorodtak.

A telepnek teljes biológiai szervesanyag eltávolításon kívül a 28/2004 (XII. 25) KvVM rendelet szerint a telep vízjogi üzemeltetési engedélyében meghatározott határérték szerinti nitrogén és foszforeltávolítást kell megvalósítania. Ehhez a reaktorterek és a technológiai egységek fejlesztésére volt szükség. A beruházásnak köszönhetően a szennyvíztisztító telep az előírásoknak és a derogációs kötelezettségeknek egyaránt megfelel.

A korszerűsítés magába foglalta a szennyvíztisztító telep technológiai fejlesztését, az előmechanikai tisztítósor gépészeti és építészeti átalakítását. Új műtárgy került kialakításra a biológiai tisztítás elvégzésére és a csatornaiszap fogadására a szükséges gépészeti berendezésekkel együtt.

A beruházás során a szennyvíztisztító telep fejlesztése és korszerűsítése mellett megvalósult az agglomeráció hálózatában található 25 db meglévő hálózati átemelő irányítástechnikai rekonstrukciója, valamint a Vác, Attila utcai egyesített rendszerű csatorna szétválasztása is.

A beruházás 2022-ben pótmunkával egészült ki, a telepen működő iszapvíztelenítési vonal fejlesztése során egy iszapsűrítő és a hozzá tartozó puffer medence építése történt meg.
Bővebb információ: www.dmrvzrt.hu