Vannak dolgok...

A Kvassay Jenő Általános Iskola tanévzáró kiállítása apropójából…

Vannak dolgok„Vannak dolgok, amiket lehetetlen kimondani” –ez, ami az alkotás ereje.

A művészetek, mint a festés, a rajzolás, a zene és a költészet, mind-mind a lényünk legmélyéhez, az érzésekhez szólnak, sok esetben szavak nélkül.

Az alkotófolyamat során egy álomba kerülünk. Koncentrációnk összpontosul, a képzeteink elszabadulnak, az időérzékünk elvész.

Hasonló a helyzet akkor is, amikor csak befogadjuk az adott művet.

Miért jó alkotni?

Az alkotás kifejezésmód. Vannak olyan dolgok az életben, amiket nem tudunk, vagy nem akarunk megfogalmazni. A művészet segít ebben, kimondja, amit talán szóban, személyesen nem vagyunk képesek kifejezni. Az alkotás tükör. A mű bemutatja az alkotóját. Ott vagyunk benne, hiszen belőlünk született.

Az alkotás öröm: megszűnik az idő, „belefeledkezel a pillanatba”, „bezárkózol, de közben ki is nyílsz”. Boldogságot okoz és felszabadulttá tesz.

Az alkotás aktív pihenés. Kiszakít az szürke hétköznapokból.

Az alkotás célokat ad, nincs időnk unatkozni.

Az alkotás önbizalmat ad. Alkotás előtt képesek vagyunk egy folyamatot eltervezni, majd a megvalósítás során képesek vagyunk önfeledten boldognak lenni. Ez már önmagában siker. Azt jelenti, hogy képesek vagyunk valamit véghez vinni. És az már tényleg valami!

Az alkotás közösséget kovácsol. Az alkotóknak sok a közös témája, így művészi „körökben” (osztályokban) megismerhetik és támogathatják egymást.

Iskolánk tehetségeinek tanévzáró kiállítása nyílt meg 2022. május 30-án a Művelődési Házban (Rákóczi u. 48.), amely június 15-ig látható.

Pálinkóné Filep Márta és jómagam, rajz szakos pedagógusként szeretnék, szeretnénk köszönetet mondani diákjainknak, segítő kollégáinknak, az önkormányzat képviseletében Polgármester úrnak, Művelődési Ház vezetőjének.

Juhászné Balázs Henriette