Felhívás kutyatartóknak

Az állatvédelmi bírság alapösszege 75.000 Ft-tól 450.000 Ft-ig terjed

Sajnálatos módon településünkön egyre több alkalommal fordul elő kutyatámadás, ami annak köszönhető, hogy a kutyatulajdonosok nem gondoskodnak a kutyák megfelelő elhelyezésről és szökésének megakadályozásáról.

Felhívjuk a Tisztelt Állattartók figyelmét, hogy az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvényben  foglaltak szerint az állattartó köteles gondoskodni az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szakszerű gondozásáról, szökésének megakadályozásáról. Aki az állatok védelmére, kíméletére vonatkozó jogszabály vagy hatósági határozat előírását megsérti vagy annak nem tesz eleget, állatvédelmi bírságot köteles fizetni.

Az állatvédelmi bírság alapösszege 75.000 Ft (azaz hetvenötezer forint), ha az állatvédelmi bírság kiszabására okot adó jogsértés elszenvedője kedvtelésből tartott állat.

Az állatvédelmi bírságról szóló 244/1998. (XII. 31.) Korm. rendelet 2. § (2) bekezdés szerint a bírság mértékének megállapításához a bírság alapösszegét – a jogsértés körülményeitől függően – meg kell szorozni az 1-4. melléklet szerinti szorzókkal.

Eszerint az olyan esetekben, amikor egy kutya a gazdája és póráz nélkül közterületen tartózkodik, a bírság összege 450.000 Ft (azaz négyszázötvenezer forint), (ilyen esetben ugyanis az alapösszeget meg kell szorozni a fenti rendeletben található 6-os szorzóval).

Amennyiben valaki kutya tartására vállalkozik, tartsa szem előtt a felelős állattartás szabályait és mérlegelje, hogy meg tudja-e teremteni mind a háziállata személyes szükségleteit, mind a saját környezetének jogos elvárásait kielégítő körülményeket.

Az állattartási szabályok megsértése esetén bejelentését kérjük, hogy tegye meg írásban az email címen.