Bírósági ülnökök választása

Hirdetmény

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének 24/2023. (II.15.) OBHE határozatában foglaltak szerint Pest Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése 21 fő munkaügyi és 11 fő fiatalkorúak büntetőügyében eljáró ülnök megválasztására kapott felkérést.

A Köztársasági Elnök a 39/2023. (III.6.) KE. számú határozatával a választást 2023. március 07. és 2023. április 30. közötti időtartamra tűzte ki.

Általános feltétel szerint ülnöknek az a 30. életévét betöltött, de 70. életévét el nem érő magyar állampolgár választható meg, aki nem áll a cselekvőképességet érintő gondnokság vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt, továbbá büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt sem.

Az ülnököket a bíróság illetékességi területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgárok, a bíróság illetékességi területén működő helyi önkormányzatok és az egyesületek – kivéve a pártokat – jelölik.

A fiatalkorúak büntető ügyeiben eljáró bíróság pedagógus ülnökeit a bíróság illetékességi területén működő alapfokú és középfokú nevelési-oktatási intézmények tantestületei, nem pedagógus ülnökeit pedig az egyesületek valamint jogszabályban meghatározott egyéb szervezetek jelölik.

A munkaügyi bíróságként eljáró bíróság ülnökeit elsősorban a munkavállalók és munkaadók érdek-képviseleti szervei jelölik.

Az ülnökválasztással kapcsolatosan mellékelten megtekinthető az OBH tájékoztatója, a bírósági ülnökök jogairól és kötelezettségeiről szóló tájékoztató, valamint a bírósági ülnöki jelölés és a jelölés elfogadásáról szóló nyilatkozatok formanyomtatványa.

A jelölő és elfogadó nyilatkozatot és a hozzájuk csatolt erkölcsi bizonyítványt, valamint a képesítést igazoló bizonyítványokat legkésőbb 2023. április 12-ig kell megküldeni a következő címre: 1052 Budapest, Városház u. 7. Pest Vármegyei Önkormányzati Hivatal Jegyzői Iroda

Az ülnökválasztással kapcsolatban a következő telefonszámon és email címen lehet érdeklődni: dr. Takács Mária, 06-1/233-6813, 

Szabó István Ferenc
polgármester

Csatolt dokumentumok: